Vaak voel ik me gevangen door al het ‘moeten’ in mijn leven. Ik moet op tijd opstaan om voor het ontbijt te zorgen,  ik moet voor gezonde pauzehapjes en lunchdozen zorgen, ik moet de kinderen naar school brengen, ik moet op tijd op werk zijn, ik moet dingen op tijd afhebben, ik moet op tijd de kinderen van de naschoolse opvang halen, ik moet koken, ik moet een sociaal leven hebben, ik moet . Ik kan nog wel even verder met mijn lijstje gaan, maar denk dat het duidelijk is wat ik bedoel.

Vandaag tijdens de eerste trainingsdag van een 2-daagse training ‘Flirt met NLP en meer’ viel plotseling het kwartje. Door steeds te denken in termen van moeten, voel ik me gevangen, maar ben ik dat ook? Nee. Het zit hem allemaal in het woord moeten.

Want zou ik stoppen met werken als ik morgen plotseling de hoofdprijs win bij een loterij? Of zou ik geen kinderen krijgen als ik opnieuw de keuze had? Nee. Ik ben heel bewust moeder geworden en wil goed voor mijn kinderen zorgen en er zijn, want ik wil ze laten opgroeien tot zelfstandige, gelukkige vrouwen. Ik geniet van hen en vind het fantastisch om te zien hoe zij zich ontwikkelen tot eigen persoonlijkheden. En natuurlijk moet ik werken om te kunnen zorgen voor mijn dochters en mijzelf, maar ik koos deze baan die soms veel tijd en energie vraagt, maar mij ook veel voldoening geeft en waar ik me verder ontwikkel. Dat dit verplichtingen met zich meebrengt, is logisch maar dat hoeft niet automatisch verstikkend te zijn. Het is maar net hoe je het voor jezelf benoemt.

Het klinkt misschien heel makkelijk, maar door het woordje moeten te vervangen door willen, voel ik me plotseling een stuk vrijer. Weer is me duidelijk geworden hoe krachtig taal is, wat een lading sommige woorden hebben en dat woordkeuze dus heel bepalend is voor het gevoel dat ik heb. En het feit dat ik kan kiezen, geeft mij een enorm gevoel van vrijheid.

Ik ben benieuwd naar welke woorden mij nog meer beperken, ik ga op ontdekkingsreis in mijn eigen taalgebruik om hier achter te komen. En jij? Welke woorden zetten jou gevangen?

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Add to favorites
 • LinkedIn
 • email

  15 Responses to “Gevangen door je eigen woorden”

 1. Het woord ‘moeten’ zeker! Die zet ik vaak al bewust om. (jaaaaren geleden NLP gedaan)
  Willen is mooi, maar ik wil ook zoveel! Dus zit ik nog gevangen in het willen, haha!
  Dus dat is dan weer de volgende stap, om alles wat ik wil te concretiseren en keuzes te maken.
  Heel veel plezier vandaag! NLP is gaaf!
  x

  • Dat gevangen zitten door het willen, ken ik ook. Dus ook voor mij de volgende stap ;-). Vandaag was ook heel erg gaaf, vooral omdat het meer was dan alleen NLP. Er zijn zoveel kwartjes gevallen vandaag. x

 2. Welke woorden zetten mij gevangen?
  Is het niet interessanter om te je af te vragen welke woorden je als bevrijdend ervaart?

  Als er na ‘wat dan ook’ een “ja maar!” volgt, dan beperk je jezelf in je denken.
  Volgt er een “Ja én?”, dan denk je in mogelijkheden. Want na deze laatste kan er niets anders dan creativiteit volgen.
  Voor mij is de “ja én” benadering dan ook een hele bevrijdende.

  Fijn dat je mensen aan het denken zet

  • Wat ben ik toch blij met jouw reacties! Je hebt helemaal gelijk en ik ben nu hard aan het denken welke woorden ik als bevrijdend ervaar. Willen is er in elk geval één van, kiezen ook en in jouw ‘ja en’ kan ik me ook helemaal vinden. Dank je wel dat jij mij weer aan het denken hebt gezet.

 3. Ik laat me niet door het woord ” altijd”gevangen zetten, want je kunt altijd altijd veranderen.

 4. Mooi stukje, dat heel goed weergeeft hoeveel verschil het maakt hoe je ergens tegenover staat! Ik probeer ook om zo te denken en het lukt gelukkig heel vaak. Soms misschien heel even niet, maar vaak komt er dan wel iets op je pad waardoor je weer ‘gezond’ gaat denken. Of iemand, die je erop wijst dat je misschien beter een ander standpunt in kunt nemen.

  • Dank je wel voor je reactie Valerie en wat leuk dat je me ook volgt op Twitter. En bij mij is ook eigenlijk pas echt nu het kwartje gevallen dat ik ook anders tegenover dingen kan gaan staan. Dat wist ik natuurlijk wel, maar nu heb ik het ook gevoeld. Dit gevoel ga ik vast houden en dan blijf ik vast ‘gezond’ denken. En zo niet, dan heb ik mensen in mijn TL en in mijn omgeving die me er hopelijk op wijzen.

 5. heerlijk hè dat je ogen door zoiets simpels worden geopend.
  Ik heb dat ook geleerd van mijn re-integratie coach. Het woord MOETEN, schrappen, niet meer gebruiken en sinds die tijd leef ik rustiger. Ik moet niets maar ik mag zoveel en dat klinkt zoveel vriendelijker en vrijblijvender.
  Soms gebruik ik het nog wel eens per ongeluk maar ze corrigeert me gelijk en het is een zalig gevoel.

  Ben blij dat je zo’n fijn weekend hebt gehad, kon je wel even gebruiken hè.

  liefs van Mariët

 6. Sluit me helemaal bij Warvis aan en ook dat je ons “aan het denken zet” is een goede.
  Vertel nog eens wat NLP betekent, al die nederlandse afkortingen maken de taal soms onbegrijpelijk voor mij, als noor!
  Klem Jip

  • Lieve Ret omdat we je op beide avonden spraken is het lezen van je blog een overtuigende bevestiging. De reacties van de anderen “moet” je het geruststellende gevoel geven, dat niets menselijks je vreemd is—tevens onder strepen ze dat het werkelijk werkt!. O.K. toch ? Kus je Mam.

   • Het bij jullie alles nog vertellen, was zo fijn en zorgde ervoor dat alles nog meer een plek kreeg. Het is inderdaad best fijn dat ik toch menselijk blijk te zijn ;-). x

  • Lieve Jip,

   Je kan denk ik het best kijken op de site van Roodbaard, waar ik de training volgde. Dat legt het volgens mij het beste uit. De afkorting NLP staat voor Neuro Linguistisch Programming. Vreni heeft ook zo’n training gevolgd. Hierbij ook de link naar de site: http://www.roodbaard.nu.

   Dikke zoen, Jet

 7. Wat een leuke blog! Ik kwam hier doordat mijn vriend mij ineens riep en vroeg, hoe heet Retje in het echt? Jet toch? Dus ik zeg ja! Hoezo? Nou, zei hij, kijk hier eens: hij liet me een tweet zien op een tv programma gister van Sebastian Labrie en waarempel, daar stond een foto bij van de Retje die ik ken! Wat leuk hihi.
  En toen zag ik dus ook dat je een blog hebt! 😀
  Oh enne, NLP heeft ook mijn ogen geopend een aantal jaren geleden!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

 
© 2011 Retje blogt Suffusion theme by Sayontan Sinha