Vandaag zijn mijn moeder en haar tweelingzusje 75 jaar geworden. Ik weet nog heel goed hoe we de 75e verjaardag van hun moeder, mijn grootmoeder, vierden en hoe oud ik mijn grootmoeder toen vond. Als ik nu naar mijn moeder kijk, ben ik elke keer weer verbaasd dat zij nu zogenaamd ook oud is. Oud is namelijk niet echt het eerste woord dat ik met haar associeer. Natuurlijk zijn er rimpels en legt ze niet helemaal zonder moeite meer haar been in haar nek, maar oud? Nee, mijn moeder heeft meer energie in haar kleine teen dan de meesten op een topdag. De hele dag heb ik over haar en haar zusje nagedacht. En na vandaag realiseer ik me dat ik eigenlijk een heel bijzondere moeder heb, een krachtige en sterke vrouw. Er is veel over mijn moeder te vertellen, maar vandaag wil ik vertellen over waarom ze mijn voorbeeld is.

Toen mijn moeder voor het eerst moeder werd en mij kreeg, was zij de kostwinner van het gezin. Mijn vader was nog bezig met zijn studie medicijnen en mijn moeder gaf les op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Ooit begonnen met ritmische gymnastiek en daarna was zij één van de eerste die jazzgymnastiek ging geven en jazzdans. Dansen en bewegen zijn altijd haar grote passie geweest, nog steeds geeft zij elke week zo’n 5 uur per week les in de studio in mijn ouderlijk huis.  

Zo ging ze in haar studententijd drie zomers naar Jacob’s Pillow in Amerika om daar de hele zomer te dansen, volgde ze een opleiding bij Nel Roos en ging ze toen wij klein waren regelmatig naar het buitenland of ergens in Nederland om cursussen te geven en volgen, naast het lesgeven op de ALO. Ongebruikelijk, want de meeste moeders van mijn vrienden waren gewoon altijd thuis. We mochten soms mee naar haar lessen en achteraf realiseer ik me pas hoe knap ze het deed: moeder zijn combineren met gewoon Job zijn. Want dat was al altijd heel duidelijk, je had mama en je had Job, de juf. Wat niet wil zeggen dat ze er niet voor ons was, uiteindelijk was de mama er altijd en wisten wij hoe belangrijk wij voor haar waren.

Maar wat ik me vandaag realiseerde, is dat mijn moeder altijd heel goed haar eigen leven heeft geleid en haar eigen passies heeft gevolgd. Zelfs in combinatie met een gezin met drie kinderen, twee honden en een man die meer dan 60 uur per week werkte. Ik ben trots op haar en besefte vandaag dat ze mijn grote voorbeeld is.

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Add to favorites
 • LinkedIn
 • email

  12 Responses to “Mijn moeder, mijn voorbeeld”

 1. Je hebt inderdaad een heel mooi en goed voorbeeld aan je moeder, wat een geweldig mens.
  Jouw moeder deed, en doet waarschijnlijk nog, wat moest en moet gebeuren maar ook wat ze graag wil, knap om dat toch goed te kunnen combineren. Het kan dus wel!!!!!!
  Als dat geen goed voorbeeld is.

  Gefeliciteerd met haar verjaardag maar zeker ook gefeliciteerd met zo’n moeder.

  liefs
  Mariët

 2. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Mariët Grasso. Mariët Grasso heeft gezegd: RT @Retje: @linda_ruigrok hij staat live: Mijn moeder, mijn voorbeeld http://www.retje.nl/?p=88 #retjeblogt […]

 3. Heel mooi en waardevol dat je je dat beseft!
  En een bijzondere moeder!
  Elke moeder is op haar manier bijzonder, maar een voorbeeld, fijn voor je!
  Heb je het haar ook gezegd!
  Liefs,
  Linda

 4. Hoi Jet,
  Goed verhaal, ze is inderdaad een prima mens en jullie kinderen gingen ALTIJD vóór!
  Liefs Jip

 5. Het is me nu helemaal duidelijk van wie jij het hebt!
  En geef het vooral door…

 6. jet is mn nicht en uit haar mond hoorde ik voor het eerst de term “social media” en “twitteren” (een paar maanden geleden, ik loop niet echt vooraop….).
  Sinds vandaag zit ik dus op twitter en moest iemand volgen en dat werd jij jet.
  Vervolgens kwam ik op je mooie stukje over onze 75-jarige moeders. GEWELDIG!! en helemaal mee eens.
  En dan te bedenken dat ze ooi als twee 6-weken-te-vroeg-geboren kruimeltjes van 1,3 kg elk geboren zijn….!
  het twitteren bevalt me nu al! thx jet (see y soon) x vreni

  • Ik vind het te gek dat je me nu volgt. Ik heb al allemaal tweets naar je gestuurd en over je getweet. Nu even het slotje van je account afhalen en dan kan iedereen jou ook volgen ;-). Zie je heel snel, x/Jet

 7. als pianist heb ik haar lessen ritmische gymnastiek gedurende twee jaar, 1964-’66 begeleid en bewaar daaraan de allerbeste herinneringen. Doe haar mijn groeten,
  Ed Wertwijn

  • Beste Ed,

   Toen ik het berichtje aan mijn moeder voorlas, wist ze meteen wie het geschreven had. Dank je wel voor je reactie en je krijgt haar groeten terug.

   Jet

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

   
© 2011 Retje blogt Suffusion theme by Sayontan Sinha